ELARD i Kina: Xinggou county

Det sista stoppet på vår resa har varit i den av de tre provinserna som kineserna själva kallade för mest ”underdeveloped”, ”lagging behind” och ”remote”.

Xianggou county har rötter så långt tillbaka som för 3000 år sedan, och har idag 850.000 invånare. De kallar sig för ”Home of Chinese folk art and folk songs”. De är särskilt stolta över sin produktion av camelia-olja, te, röda karp och gås. Xianggou har 11 folkfestivaler om året och har ett landskap som präglas av vackra berg och floder. Xianggou ligger endast en timmes bilfärd från Gangzhou och flygplatsen. Alltså satsar de på utvecklingen av inhemsk turism.

Vice borgmästare Wong har fått uppdraget att utveckla provinsen, han fick uppdraget för sex månader sedan och detta kommer att pågå under två år. Han besöker Bejing en till två gånger om månaden, eftersom hans fru och två barn bor där.

Självfallet gick våra studiebesök inom countyt till ställen, som har påbörjat någon slags resa och utveckling. Om jag skulle få besök skulle jag också visa upp det bästa, eller det med utvecklingspotential. Vi har alltså ingalunda besökt riktigt fattiga byar. Däremot besökte vi en ekologisk tefarmare. Hos honom arbetade, under plockperioden (ca en månad om året), ca 150 personer av byns 2000 invånare. Nu ville han även börja satsa på turism, både för att diversifiera företaget, liksom för att skapa jobb.

Under denna utflykt talade jag med mr Wong (vice borgmästare) om att de generellt i countyt har ett stort problem med att den yngre befolkningen lämnar. De vet inte varför. Och han sade att detta vore just en fråga han hoppades vi kunde stödja med. Där har vi ju både från Sveriges och Europas LAG otroligt mycket erfarenhet att ta av, så jag berättade lite om projekt runtom i Sverige och Europa som arbetar med både unga, och stärkandet av identitet med och stolthet över sin bygd, och att det är en av vår metods styrkor. (Ja, Jenny och Eva, även delvis om #landsbyggarna! Men i allmänhet fragment från olika projekt jag känner till).

Besöket avslutades med en testund i byn.

            

Ett annat besök gick till byn Longshan – Dragon Hill Village! Här bor 1387 själar, och de har en byslogan: ”If we all are civilized we can build a better homeland”.  Här har ett socialt företag startat upp verksamhet som går ut på att utveckla byn, samtidigt som det blir bättre för alla invånare. Företaget ”The seap team” – ”brings good fortune to all of you”.

Ett gäng återvändande bybor, nu med utbildning och större möjligheter att se utvecklingsmöjligheterna, har genom ”The seap team” påbörjat att utbilda bönderna för att de ska producera högklassiga, organiska produkter, sedan står ”The seap team” för marknadsföring och försäljning. På detta sättet kan de ge bönderna mer betalt samtidigt som de själva också tjänar pengar. Tillsammans har de tagit fram ett utvecklingskoncept för byn, som de nu försöker omsätta. ”Home of dream”.

I Longshan har regeringen även investerat i hus, skola och vägar. Vi fick besöka ett äldre par med renoverat hus. Renoverat betyder alltså från med svenska mått långt förbi obebobart, till en duglig bostad ännu väldigt spartansk invändigt, men det är helt och ger skydd från regn, vind och kyla. De har även vatten och avlopp. Det var så oerhört rörande att se detta äldre par som verkade lika vansinnigt nervösa som stolta över att denna delegation från Europa med borgmästaren i spetsen kom rakt hem i deras vardagsrum!

Barnen i skolan tyckte det var lika roligt som vi. Generellt kan en väl säga, att de besök vi varit på, har varit lika exotiska för mottagare som besökande. Vi har blivit följda av fotografer och filmare, och i sista byn var det flera kvinnor som ville fotograferas tillsammans med oss europeiska kvinnor, liksom vi med dem. Jag tror aldrig att de har träffat Européer förut.

           

På den här resan har jag upplevt något jag inte upplevt på mycket länge. En känsla av att verkligen inte ha en aning om vad som pågår i den kultur och omgivning jag befinner mig i, liksom en känsla av att befinna mig på helt nya vägar där vi själv måste navigera efter bästa förstånd. Efter en vecka här, upplever jag mig ändå, faktiskt, börja kunna läsa av små, små saker.

På det här sista dygnet, har jag upplevt den största gästvänligheten, den vackraste naturen, anat stolthet och besökt det område på vår resa, som jag själv mest kunnat relatera till. Jag upplevde människorna på alla nivåer av som hårt arbetande, ärliga människor som försöker göra det bästa. Jag träffade flera människor som lade ner stort engagemang och entusiasm på utvecklingen av Kinas landsbygd. Det är med ett tyngt hjärta jag nu återvänder till Bejing.

Visst ska vi försöka få till ett fortsatt samarbete, och det kan vara så, att jag snart får chansen att återvända till Kina. Vi (ELARDs expertteam) ska skriva en första rapport till SAFEA och Kina, som ska vara klar om två veckor. Den ska ge första förslag till hur vårt framtida samarbete med Kina kan tänkas att utvecklas. Men än så länge, står framtiden endast skriven i stjärnorna.

Så ett gemensamt uttalande får jag återkomma med. Nu, en vecka senare, känns det som en helt ny del av vår värld har öppnats, som rent fysiskt faktiskt hänger ihop med vår. Kina talar också mycket om ”one belt, one road”, vilket handlar om att skapa ett sammanhängande Eurasia. Jag kan bara rekommendera oss alla i Sverige att hålla utkik efter Kina och vad som pågår i denna ekonomiska supermakt. De är iallafall intresserade av oss. Vi finns nu på officiella kinesiska hemsidor (http://en.safea.gov.cn/2018-10/18/content_37094148.htm)och idag fanns vi tydligen på kinesisk nationell tv!

        

Så, håll ögon och öron öppna. Österut finns en stor, stor, fantastisk värld som vi inte har någon aning om.

Hälsningar från Bejing! ❤️

Marion

Posted in ELARD and tagged .