ELARD i Kina: På väg…

Så här i förberedelsetider, på flygplatsen, hittar jag lite tid att reflektera. Mänskliga rättigheter: självklart är det en fråga vi ställt oss hur vi,som ELARD, kan samarbeta med kinesiska regeringen.

Vi är inte naiva, men vi tänker att det är alldeles utmärkt om vi kan implementera LEADER-metoden i Kina, som en del i ökad delaktighet och ökad demokrati. Vi får se hur långt vi kommer. Men om vi inte försöker, kommer vi garanterat inte någonstans.

För Kina är 2018 året som startar upp deras strategiska planeringsprocess som kommer att pågå kommande 3-5 år. Den delen vi kommer att vara delaktiga i, och påverka med vår kunskap, är den delen som rör ”Chinas rural vitalization plan”. Vi kommer att besöka kinesiska kompetensutvecklingsinstitutioner, universitet, byar och lokala regeringar.

Med på resan är från ELARD: Maria João Botelho (Portugal), Petri Rinne (Finland), Kristiina Tammets (Estland), Maria Murciano Sanchez (Spanien), Kirsten Birke Lund (Danmark) och jag själv. Dessutom har vi olika deltagare från Finland: Laura Jänis, Heikki Perko, Bryssel: Enrique Nieto Antón, Gayathree Ducceschi och Estland: Reet Kokovkin.

Under och efter besöket ska vi analysera vilka behov vi ser och utveckla ett kompetensutvecklingsprogram om LEADER-metoden som är anpassat till kinesiska deltagare. Förhoppningsvis kan vi därefter starta upp våra första syster-LEADER-områden i Kina.

Ett viktigt datum i denna plan är 26 november, när Zhang Jianguo, som är vice-minister av Ministry of Science and Technology, besöker oss i Bryssel. Då ska vi föreslå vår kompetensutvecklingsplan och om den då faller i god jord, går vi vidare. Planen är att påbörja kompetensutveckling redan under 2019!

Detta ska bli väldigt spännande!

För dig som mer är intresserad av detaljer:

  1. Min resväska är fullpackad med visitkort. Dessa är vansinnigt viktiga i Kina, nästan rituella. Man ska ta emot dessa med båda händer och läsa uppmärksamt. Därefter placeras de på bordet. (Tror jag).
  2. Vid makten i landet sitter manliga Han-kineser.
  3. Tre dont’s i det stora landet Kina: rör dig ej i ansiktet, gestikulera inte yvigt, rör inte vid andra. Jahapp. Jag får ta och tona ner det lite då. Det blir nog bra.

Varma hälsningar från

Marion

Posted in ELARD and tagged .