ELARD i Kina: 12 maj, Ni hao!

Ni hao!

Nu är jag och delar av ELARD på väg till Kina. Igen?! Ja, det har faktiskt redan gått 7 månader sedan sist, och under tiden har våra österländska kontakter arbetat vidare på hur LEADER-metoden kan omsättas i Kina. Nu har de utsett Nanchang i Sichuan-provinsen att bli Kinas pilot för LEADER-metoden. Hur spännande!

Bakgrunden: ELARD har ett Memorandum of Understanding (MoU) med China Association for International Exchange of Personnel. Det signerades i mars 2018. MoU beskriver våra intentioner att samarbeta runt kunskapsutbyte om hur vi arbetar med landsbygdsutveckling, särskilt genom LEADER-metoden. Det är genom detta MoU som vi bjuds in till Kina, på SAFEAs bekostnad. 

Varför gör ELARD detta? Jo, ELARD arbetar med fyra områden: påverkansarbete, transnationellt utbyte och samarbete, informationsamling och spridande, liksom utvidgandet av LEADER-metoden. Just nu arbetar vi i två länder, Georgien och Kina, med att utvidga metoden.

På denna resa är det framförallt personer som faktiskt arbetar med LEADER till vardags som bjudits in. Vi ska tala om LEADER-metoden och ha utbyte med Nanchang om hur en skulle kunna gå till väga för att implementera metoden där. Också ska vi lägga fram ett konkret förslag på hur detta rent praktiskt kan genomföras.

Några av er känner övriga ELARD-representanter: Petri Rinne (Finland), Kristiina Tammets (Estland) och Maria José Murciano (Spanien) deltar förutom jag själv. Peter Tóth från ENRD är också inbjuden. Dessutom deltar Jukka Järvinen, Chen Riyuan och Heikki Perkko som är dem som tillsammans med Petri är ELARDs utskott för samarbetet.

SAFEA är en regeringsorganisation för landsbygdsutveckling. De tar först med oss till Yibin, en stad som jag inte vet så mycket om sedan tidigare. Till Yibin åker vi, eftersom alla organisationer i de rikare delarna av Kina, exempelvis Shanghai där SAFEA är placerat, ska ha ett partnerskap med en stad i någon av de minst utvecklade områdena. SAFEAs partnerstad var tidigare Yibin. 

I Yibin ska vi besöka; Pingshan county, Longhuha town,  Xuguang Village, Mount Baxian, o.s.v. innan vi åker vidare till Nanchang. Aldrig hört talas om dessa platser tidigare. 

Efter Nanchang flyger jag till Peking och sedan direkt till Kastrup för att ta tåget till Båstad där jag ämnar delta på LUS årsmöte, medan resten av gänget har två dagar kvar i Ningbo och Shanghai.

Mer vet jag inte just nu. Utom vädret:

WeatherIn Yibin we will be in the middle of the ”Bamboo Sea” which makes the weather quite humid and between 25-30 celcius.

Spännande fortsättning följer!

Hälsar Marion

Posted in Okategoriserade.