Nytt samarbete med Kina för landsbygdsutveckling

Fem ledamöter från ELARD (The European LEADER Association for Rural Development) ingår bland totalt 11 delegater som inbjudits av kinesiska regeringen att delta i  en veckas rundresa 13-21 oktober till olika kinesiska landsbygdsutvecklingsinstitutioner. Resan är en uppstart av samarbete mellan ELARD och Kina.

För LUS (Lokal Utveckling Sverige) deltar jag, Marion Eckardt, verksamhetsledare för Lokalt ledd utveckling Halland och även ELARD:s vice president. Jag kommer att berätta om mina upplevelser under resan här på LUS webbplats.

Syftet med resan är att förbereda nästa samarbetsåtgärd inom ramen av ELARD:s och SAFEA:s (Kinas State Administration for Foreign Affairs) samarbetsavtal. Det kan innebära att pilotprojekt i LEADER-metoden lanseras i Kina, i vilka vi kan komma att utbilda experter, öppna samarbetsmöjligheter till EU:s LAG med mera.

Samarbetet öppnar också oss nya dörrar i EU, kommissionsledamot Katainen kommer att vara värd för ett besök av SAFEAS Administrator, vice minister för vetenskap och teknik i november i år, där även GD Agri kommer att delta.

Det är ganska inspirerande att kunna ingå i denna politiska förändring som initieras på högsta nivå (som vi tror tar Kina i rätt riktning och mer balanserat urbana-landsbygdssamband, eftersom kinesiska städer har sett gränserna för urbanisering): http://english.gov.cn/news/top_news/2018/09/23/content_281476314819978.htm

Vi hörs! 🙂

Marion Eckardt

 

Posted in ELARD, Nyhet and tagged .