ELARD i Kina: 16 maj, Xuguang Village i Longhua town i Pingshan county

Detta inlägg måste jag påbörja med att gå in lite på hur detta land delas upp.

Kina har 34 provinces. Dessa är uppdelade i County. County påminner mig om län eller region. Men Staden i detta county heter också Pingshan county. Eftersom det inte skiljs åt i denna uppdelning, så vet jag inte hur stor själva staden är, i Pingshan county. Den såg ut att kunna ha 150.000 iallafall. Town är i Kina något som påminner om en kommun. Alltså, det finns något som är en mindre stad som vi förstår det, som i detta specifika fall är staden i Longhua town. Men Longhua town är även sina runtom liggande delar, dvs de runtom liggande byarna och landområdena. Village är samma sak: en by plus sina runtom liggande, ännu mindre byar. För att veta vad jag pratar om, så använder jag engelska när jag talar om dessa begrepp.

Hur som helst; Pingshan county har ca 320 000 invånare fördelat på 15 towns. Kinas bekämpning av absolut fattigdom går snabbt och effektivt framåt, och Pingshan har extra goda resultat. Sedan 2014 tills idag, har antalet personer som lever i absolut fattigdom sjunkit från 42 826 personer till 7 922. I procent en minskning från 15,9% till 2,89%. För detta fantastiska arbete har Kina investerat stora summor och mycket resurser, men Pingshan county har självfallet arbetat på mycket bra med dessa frågor. Därför har countyt tilldelats utmärkelsen för excellens i fattigdomsbekämpning av regeringen. Men som våra nyfunna bekantskaper i county-ledningen också påpekar; ”det är långt kvar innan dessa människor har ett gott liv!”.

Arbetet med fattigdomsbekämpning har högsta prioritet, och Kina har uttalat att de ska ”erradicate all poverty by the end of 2020”. Ett oerhört ambitiöst mål, som de är på god väg att lösa! (Observera att det handlar om tillstånd liknande det vi kallar absolut fattigdom.) Alltså personer som inte vet hur de ska hitta mat för dagen, som i flesta fall lever utan tillgång till säkert vatten och utan att bo i säkra hus. Kina fokuserar både kapital och resurser till detta arbetet, sedan 2015 mobiliserar samtliga ministerier och statliga institutioner, alltså även universitet, för detta arbete. Alla dessa institutioner har fått olika countys tilldelade, som de har ansvar för att arbeta med. Hela Kina innefattas i arbetet. De skickar alltså personal till dessa countyn som stannar och är ansvariga för utvecklingen under två år, innan någon annan person tar efter. Just Pingshan county tillhör ministeriet för industri och teknologis ansvarsområde.

Pingshan county är ett bergigt område med 90% berg, 5% är jordbruksområden och 5% vatten. De har tre stora industrier; textil, plommon och te. Pingshan byggde under åren 2002-2012 Kinas tredje största damm för att kunna försörja megastäderna i öster med energi. Resultatet blev samtidigt att de har väldigt billig el. Detta kallar de själva en komparativ fördel, liksom den billiga arbetskraften. Genom detta har de under 2013 till idag kunnat kontraktera 20 större industrier till området, framförallt inom textilindustrin. Att de dessutom blev tvugna att ”relocate” (flytta på) en tredjedel av hela countyts befolkning p.g.a. dammbygget berättade de också. Emedan jag själv gick in i ett smärre chocktillstånd av den informationen, kunde jag inte avläsa hur våra gästgivare såg på detta.

För landsbygdsutvecklingen spelar plommon och te en större roll, eftersom textilindustrin är lokaliserad i staden.

Vi hade mötet på ”Famous Hotel” i staden i Pingshan county. Det är märkligt, för alla dessa städer ser likadana ut. Det är höghus, oerhört breda och långa gator i fyrkantsnät som präglar stadsbilden. Jag tycker, tyvärr måste jag säga, att de här county-städerna är långtråkiga. De är fotgängarovänliga, det saknas grönområden och jag har inte hittat njutningen i dessa typ av städer.

Jag har inte förstått, hur det hänger ihop, men hotellen i dessa städer ser också väldigt lika ut. Famous Hotel var nästan en exakt kopia av ett hotell vi besökte förra gången, i en annan stad i Kina. Hotell kan både vara privatägda eller ägda av staten. Jag vet inte hur det var i just dessa fall. Samtidigt har jag många gånger slagits av likheterna i våra större köpcenter i Sverige. Exempelvis tycker jag att Emporia i Malmö och Hallarna i Halmstad är oerhört lika, även om storleken såklart skiljer dem åt.

Annan kuriosa: oavsett vilken våning en bor på, lägger Kineserna till numret 8 innan. Det står för ”good fortune” fick jag reda på. Dvs, istället för att bo i rum 403, bodde jag i rum 8403! Eftersom vi bara sover i rum som börjar på siffran 8, är jag säkerligen full av god tur nu! 🙂

Vi styrde som tur var kosan vidare mot den ”riktiga” landsbygden ganska snabbt.

Longhua town innefattar en verkligt söt liten stad/by med oerhörd turistisk potential. Många små, trånga gränder, en vacker flod i mitten med bildsköna fotgängarbroar över. T.o.m. ett låst tempel öppnades upp för vår beskådan. Många nyfikna och roliga människor som rycker upp mobilen för att fota mig vart jag än vänder mig. Jag är lång i Sverige, men i Kina är jag en gigant.

Longhua town sträcker sig över 10 kvadratkilometer och innefattar Xuguang Village.

Xuguang Village är en av de 78 byar som identifierats som fattiga i Pingshan county. En by identifieras som fattig om mer än 17% lever i absolut fattigdom.

Sedan 2015 har ministeriet för teknologi och industri tilldelat Xuguang Village en ledande person för fattigdomsbekämpningen, samt investerat 21,56 miljoner yuan (ca 30 miljoner SEK) mot fattigdomen i Xuguang, med resultat:

  • Alla hushåll har idag tillgång till rent dricksvatten, nästan ingen hade det innan 2014.
  • Alla har idag tillgång till säkert boende, ingen hade det 2014.
  • 69 av de 78 hushållen (97%) har lyfts ur den absoluta fattigdomen

I Xuguang besökte vi fyra projekt för fattigdomsbekämpning. Dessa handlade uteslutande om att starta upp företag inom jordbrukssektorn: det var te, kiwi, kaninuppfödning och boskap. Te spelar en särskilt stor roll här och det är därför extra glädjande att se att det finns planer för hur de ska lägga kraft på att skapa mervärden här.

2020 ska rural revitalization strategy ta vid, efter poverty alleviation strategy, därför är de ledande myndigheterna för Xunguang intresserade av ELARD och LEADER-metoden. Det talas mycket om att attrahera och kultivera lokala förmågor i dessa sammanhang.

Det finns mycket kvar att göra i fattigdomsbekämpningen, att skapa ett LAG av de driftiga ledarna i byn kan vara ett mycket gott steg framåt.

Vi saknar kvinnorna, den integrerade ansatsen som LEADER-metoden innebär och, självfallet, underifrån-perspektivet.

Det har varit intressanta dagar och mer kommer!

Hälsningar från Marion

Posted in ELARD and tagged .